Nasıl Çalışır?- 2

Merhaba arkadaşlar, şimdi sizlere Nasıl Çalışır başlıklı yazının devamını anlatayım. En son yük hücrelerinin çalışmalarından bahsetmiştik. Bize sıvı yükseklikleri hakkında bilgi veriyorlardı. Aklıma gelmişken söyleyeyim; kullandığımız sıvı bir kimyasal değil, saf su kullanıyoruz.

Biz su pompaları yardımı ile tanklara su basarken aynı zamanda her bir tankın önünde bulunan çeşmelerden su boşalıyor ve su tankları arasında geçiş bulunuyor. Bu geçişlerin yönü (valfli çeşmeler) var mesela ortadaki su tankı, sağındaki veya solundaki tanka su basamıyor. Sadece boşaltma işlemi yapabiliyor. Aşağıdaki görselden daha iyi anlayabilirsiniz.

Kalın ok işaretleri, çeşmeleri temsil ediyor. Tankların ortasında ki ince borular, en üst kısma kadar uzanmaktadırlar.

Daha önce bahsettiğim gibi projede amaç  su seviyesini istenilen yükseklikte sabitleyebilmek ama ortadaki tankı görmezden geleceğiz çünkü o tanka bağlı bir su motoru yok bu sebeple onu kontrol edemiyoruz. Geçiş tankı olarak kullanacağız.

Kullandığımız çeşmelerin hepsi farklı ayarda yani su geçirme debileri farklı. Bu debilerle oynanmayacaktır, çeşmeler sabit kalacaktır eğer biri çeşmelerle oynarsa sistem eskisi gibi çalışamaz.

Yük hücreleri yardımıyla okunan sıvı yüksekliği Raspberry Pi ye iletilecek. Bu kısımdan daha sonra bahsedeceğim. Raspberry Pi, PID kontrolü yapacak -daha sonra detaylıca anlatacağım- ve su motorlarını çalıştıracak gerekli güçte çalıştıracak. Eğer su motorları çeşmelerden akan suyun debisinden yavaş kalırsa su yükselmez aksine alçalır bu yüzden boşalan su miktarından daha hızlı su basması gerekir. Gereğinden fazla su basarsa bu defada istenilen seviyeyi aşarız ve proje anlamsız olur bunun ayarını yapacak sistem PID kodlarımız olacaktır.

Umarım projemin nasıl çalıştığını anlatabilmişimdir. Anlamadığınız bir nokta olursa yorumlarda sorabilirsiniz şimdilik bu kadar kendinize iyi bakın, hoşça kalın…

Yorum bırakın